Úvod   O nás   Naše akce   Vlčata   Fotogalerie   Kontakt   Podporují nás   GDPR

O kroužku

Desatero Lukovanského vlčete

Plán schůzek

Z naší činnosti

Archiv

Ke stažení

Zajímavé odkazy

Lukovanský spolek a lukovanští myslivci z Mysliveckého sdružení Pooslaví uspořádali dne 23.6. na zakřanské myslivně Myslivecké odpoledne pro děti, kterého se zúčastnilo přes 50 dětí nejen z Lukovan, ale i ze Zakřan, Zbýšova, Vysokých Popovic, Rosic či dokonce Olbramovic. Zajímavá byla i věková skladba dětí. Na připravenou mysliveckou stezku, která zahrnovala 9 stanovišť, se vydali jak 3-letí odvážlivci, tak i 14-letí matadoři, kteří již disponovali zajímavými znalostmi. Nejen na myslivce, ale i další spolupořadatele zajišťující jednotlivá stanoviště, tak čekal nelehký úkol, jak zaujmout a předat poselství ve vztahu k přírodě u značně rozdílných věkových skupin dětí. Přinejmenším pro pořadatele to byla náročná, ale dobrá zkušenost. Reportáž o Mysliveckém odpoledni pro děti můžete shlédnout v TV magazínu Mikroregionu Kahan zde.

Díky této akci pořadatelé slyšeli i jistou poptávkou po pravidelnější činnosti pro děti v Lukovanech. Zanedlouho přišel na toto téma další inspirativní impuls a opětovně z myslivecké branže, konkrétně od Českomoravské myslivecké jednoty, která počínaje školním rokem 2018/2019 spustila tříletý program MALÝ ADEPT MYSLIVOSTI.

Projekt je určen pro dětské kolektivy sdružující minimálně pět malých „myslivečků“, zájemců o naši přírodu. Předmětem tohoto projektu není primárně naučit děti obsáhlé a náročné vědomosti z myslivecké branže, ale nabídnout jim prostor pro krátké pobyty v přírodě, v okolí jejich domoviny a lehkou formou jim přírodu přiblížit, naučit je vnímání souvislostí z pohledu myslivce a ochrany přírody a přirozeně získat a upevnit řadu vědomostí. Vedoucí tohoto kolektivu, v Lukovanech je to Ing. Petr Bulíček, vede mladé adepty tak, aby plnili v průběhu školního roku úkoly, které budou postupně zadávány Českomoravskou mysliveckou jednotou. Za takto splněné úkoly získávají „myslivečci“ nálepky a své poznání zaznamenávají do mysliveckého zápisníku. Doloží-li „mysliveček“ splnění všech úkolů svým zápisníčkem, který překontroluje „komise“ myslivecké jednoty, získá na konci školního roku bronzový odznak Malého Adepta Myslivosti. Druhý školní rok vše pokračuje a získává se odznak stříbrný a třetí rok, kdo vydrží, získá zlatý odznak Malého Adepta Myslivosti. A to už je důvod ke slavnostnímu pasování. Každý adept, který se přihlásil, obdržel na začátku zápisník a účastnický odznak. Maskotem celé akce je zajíc Janek.
A jak je Malý Adept Myslivosti organizován v Lukovanech? Lukovanský spolek zajistil organizační a dílčí materiální podporu. Kolektiv „myslivečků“, kteří si říkají „Lukovanská vlčata“, se setkává cca 1 až 2 krát za měsíc a to vždy dle dohody s přihlédnutím ke školním aktivitám a jiným okolnostem (počasí, roční období). Samotná činnost je kombinací práce jak v „klubovně“ (momentálně v soukromých prostorách), tak i v terénu – v našich luzích, lesích a hájích, kde malá vlčata čekají krátké expedice po okolní krajině a možnost poznat různá zákoutí naší přírody. Akce je určená zejména pro děti 1. stupně základní školy (čtení a psaní nutné), ale i děti starší.